Haber

TRT World Forum 2022’de yapay zeka ve siber güvenlik ele alındı

Dijital Medya Uzmanı ve Stratejisti Glen Gilmore, “Bence herkes ‘AI silahlanma yarışı’ teriminin acı bir şekilde farkında ve bu hepimiz için endişelenmeli. Çünkü bir teknolojiden bahsediyoruz. İyi olmalı. Ama bu bir yapay zeka silahlanma yarışına dönüştü.” dedi.

TRT World Forum 2022 kapsamında “Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar” İstanbul’da.

Moderatörlüğünü TRT World sunucusu Alican Ayanlar’ın yaptığı panele Dijital Medya Uzmanı ve Strateji Uzmanı Glen Gilmore, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Baher Esmat ve Eski NATO Deniz Araştırma ve Deneyleri Merkezi asistanı Maurizio Geri katıldı. .

Burada konuşan Gilmore, yapay zeka kullanımını genellikle olumlu tarafta gördüklerini belirterek, yapay zekanın artık tıbbi bir durumu en iyi hekimlerden daha iyi teşhis edebildiğinin altını çizdi.

Yapay zekanın muazzam miktarda veri toplayarak ve bu bilgileri çok hızlı bir şekilde sindirerek insanlara çözüm sunduğunu kaydeden Gilmore, yapay zekanın bir sorunu daha ortaya çıkmadan önce tespit edip çözebileceğini ifade etti.

Gilmore ise yapay zeka konusunda uzman kişilerle konuşurken kendilerinin de yapay zekanın nasıl çalıştığını tam olarak anlamadıklarını söylediklerini söyleyerek bunun endişe edilecek bir durum olduğuna dikkat çekti.

Yapay zekanın daha şeffaf olması gerektiğine vurgu yapan Gilmore, “sorumlu” ve “şeffaf” yapay zeka gibi kelimelerin eklenmesi gerektiğini belirtti.

“Bence herkes ‘AI silahlanma yarışı’ teriminin acı bir şekilde farkında ve bu hepimiz için endişelenmeli. Çünkü bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu iyi bir teknoloji olmalı. Ama bu bir AI silahlanma yarışına dönüştü. ” dedi Gilmore. terimini kullandı.

“İnternete anlamlı erişim elde etmek başka bir şey”

ICANN Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Esmat da internetin isimlendirme sistemi hakkında bilgiler paylaştı.

Esmat, “Yapay zeka, son kullanıcılar olarak çevrimiçi yaptığımız her şeyin bir parçası olabilir. Ama ne ölçüde, ne ölçüde henüz net olduğunu sanmıyorum ama izlediğimiz her şeyin bir parçası olacak” dedi. söz konusu.

Hükümetlerin ve uluslararası kuruluşların yapay zekanın zorluklarıyla yüzleşmeye hazır olup olmadığı sorulduğunda Esmat, ICANN gibi internet yönetişim kuruluşlarının yıllar önce ‘çok paydaşlı model’ adı verilen bir modeli benimsediğini söyleyerek teknik çalışma, politika geliştirme, internet ve teknoloji geliştirme ve geliştirme politikaları. Sorunlarıyla ilgilendiklerini söyledi.

“İnternetin en güzel yanlarından biri de herkes için fırsatlar yaratması” diyen Esmat, “Bugün bu küresel ağa bağlı 5 milyardan fazla kullanıcımız var. Ama onlar da eşit fırsatlara sahip mi? Daha iyisini yapabilir miyiz? ‘anlamlı bağlantı’ dediğimiz şey açısından onlara sunabileceklerimizle? • İnternete erişim elde etmek bir şeydir, ancak İnternete anlamlı erişim elde etmek başka bir şeydir.” dedi.

“Bu devrim toplumu çok hızlı bir şekilde dönüştürebilir”

Eski bir NATO Deniz Araştırma ve Deney Merkezi asistanı olan Geri, teknolojinin birçok toplumun gelişmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Teknolojik devrimin katlanarak arttığına ve Sanayi Devrimi gibi daha önceki devrimlerin kademeli olarak toplumu dönüştürdüğüne işaret eden Geri, “Bu devrim toplumu çok hızlı bir şekilde dönüştürebilir.” terimini kullandı.

Sosyal medya nedeniyle üç saniyeden fazla odaklanamadıklarını kaydeden Geri, “Sosyal medya ile demokrasilere nasıl saldırıldığını gördük. Fikirlerimizin değiştiğini gördük.” değerlendirmesini yaptı.

Küresel güç rekabetinde yapay zekanın da değerli bir yere sahip olduğuna işaret eden Geri, bürokrasi ve askeri altyapının hızla teknolojik devrimlere adapte edilmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu