Haber

Finlandiya Rusya ile sınır kapılarını kapattı

Finlandiya, ‘yasadışı geçişleri’ durdurmak amacıyla bugün itibarıyla Rusya ile olan dört sınır kapısını kapattığını duyurdu. Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantanen, gerekli görüldüğünde daha sıkı tedbirler alabileceklerini vurguladı.

Finlandiya Sınır Muhafızları, 16 Kasım’da Rusya ile doğu sınırlarında yasadışı geçişlerin artması nedeniyle bu bölgedeki Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ve Niirala sınır kapılarını bugünden itibaren kapatacaklarını açıklamıştı. Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantanen, “Doğu sınırındaki sınır geçiş noktalarının kapatılması Finlandiya’ya yasa dışı girişi durduracaktır. Hükümet gerekirse daha da sert önlemler almaya hazırdır.”

Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Finlandiya’nın kararıyla ilgili Rus basınına açıklamalarda bulunarak, Rusya’nın modern tarihte Finlandiya’yı hiçbir zaman tehdit etmediğini belirtti. Peskov, kararın ikili ilişkilere zarar vereceğinin altını çizdi.

‘YABANCI YETKİLİLER YASA DIŞI GEÇİŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR’

Finlandiya Başbakanlığı, hükümetin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Yasadışı yollardan giren kişilerin Finlandiya’ya girişini kolaylaştırmada yabancı makamların veya diğer aktörlerin rol oynadığına dair belirtiler var” dedi. Finlandiya hükümeti de sınırlardaki durumu yakından takip ettiklerini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili olarak 16 Kasım’da Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile görüştüklerini belirterek, “Rusya’nın göçmenleri araç olarak kullanması çok yazık. Finlandiya ve Finlandiya’nın aldığı tedbirleri tamamen destekliyorum.” Avrupa sınırlarımızı korumak için Sınır Muhafızları.” “Teşekkür ederim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu