Haber

Cumhuriyet Bayramı coşkusunu istasyonlarına taşıyan OPET, 100. yıl anısına Eceabat Maydos Genel Merkezi’ni restore ediyor.

Cumhuriyet Bayramı coşkusunu istasyonlarına taşıyan OPET, 100. yıl anısına Eceabat Maydos Genel Merkezi’ni restore ediyor.

 

Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla tüm istasyonlarını ‘Sonsuza Kadar’ bildirisi içeren posterler ve Türk bayraklarıyla donatan OPET, Çanakkale Savaşları sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı Eceabat/Maydos Parti Genel Merkezi’ni de restore etti. 19’uncu Tümen Komutanı iken 100’üncü yıl anısına. Öyle. Genel Merkez, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına armağan olarak 2024 yılında ziyaretçilere açılacaktır.

 

Türkiye’de doğup büyüyen her kurum ve kuruluşun ülkesine karşı görev ve sorumluluğu olduğu vizyonuyla hareket eden OPET, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl coşkusunu istasyonlarına taşıyor. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünün gururuyla tüm istasyonlarını Atatürk posterleri ve “Sonsuza Kadar” ibaresini taşıyan Türk bayraklarıyla donatan OPET, şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Bildiri ile müşterilerini ağırlıyor. “Projelerimizle Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız.” “Tarihe Saygı Projesi” ile Cumhuriyet yolunda büyük önem taşıyan Çanakkale Savaşları’nın gerçekleştiği bölgelerdeki çalışmalarını sürekli olarak sürdürmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Maydos Parti Karargahı’nın onarımını üstleniyor.

 

“Tarihe Saygı Projesi” ile 2006 yılından bu yana Eceabat Yarımadası’nı ıslah eden, şehitlikler, mescitler ve okullarla bölgeyi kalkındıran OPET, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19. yüzyılda komuta merkezi olarak kullandığı Maydos Parti Genel Merkezi’ni inşa etti. Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına Çanakkale Savaşları. Aynı zamanda geri yükler. 25 Şubat 1915’te Gelibolu Cephesi’ne çıkan Ulu Önder Atatürk’ün bugünkü Eceabat olan Maydos’a gelerek iki ay karargâh olarak kullandığı bina, tarihi dokusu korunarak restore edilecek ve müze olarak yeniden düzenlenecek. . Genel merkezde; Atatürk’ün yazdığı ve dikte ettiği emir, rapor ve mektuplar da sergilenecek.

 

“ÇANAKKALE’DE KURTULUŞ ÇÖPÜNÜN MEŞALESİ BİZİ CUMHURİYET İLANINA TAŞIDI”

 

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünü tüm OPET istasyonlarında kutlamanın mutluluğunu yaşamak istediklerini belirterek, “Cumhuriyet ilanının 100. yılını kutlamanın gururunu ve gururunu yaşıyoruz. Müşterilerimiz, bayilerimiz ve tüm Türkiye ile birlikte bağımsızlık, özgürlük ve çağdaşlık yolunun başlangıcı olan Cumhuriyetimiz.” Memnuniyet yaşıyoruz. İstasyonlarımıza gelen herkesi bu coşkunun sarmasını istiyoruz. Çanakkale Eceabat’ta onarımına başladığımız Maydos Parti Genel Merkezimizi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında milletimize armağan etmek istiyoruz. Bu karargâhın ülkemiz tarihinde çok değerli bir yeri vardır. “Burada yakılan kurtuluş meşalesi bizi Milli Mücadele’ye ve Cumhuriyetimizin ilanına taşıdı” dedi.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÇANAKKALE’DEKİ İLK Karargahı

 

OPET tarafından onarılan Maydos Parti Genel Merkezi’nin Türkiye tarihinde özel bir yeri var. Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19. Tümen, 57. Alay ile Tekirdağ’dan Halep ve Şam vapurlarıyla 25 Şubat 1915’te Maydos’a ulaşmış, İstanbul’dan gönderilen 72. ve 77. Alayların katılımıyla Maydos’a dönmüştür. kuruldu ve kuruldu.

19. Piyade Tümeni, Gelibolu’ya yönelik kara harekâtında kuzey kümesinin bulunduğu bölgedeki muharebelerde ön saflarda İngiliz-Anzak birliklerine karşı savaşarak kazandığı zaferlerle Türk tarihine altın harflerle adını yazdırdı. Yarımada 25 Nisan 1915’te başladı. Mustafa Kemal Atatürk, yaklaşık 2 ay boyunca Maydos’ta iki katlı bir binada kurulan karargâhtan 19’uncu Tümene komuta etti. Rum konutları mimarisine sahip olan yapı, bir süre askerlik şubesi, Cumhuriyet döneminde ise kaymakamlık binası olarak kullanılmış, 2005 yılında Kültür Müzesi’ne dönüştürülmüştür.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu