Haber

Desfluran anestezisi İskoçya’da yasaklandı

İskoçya dünyada bir ilke imza attı.

Ameliyatlarda daha hızlı etki eden ve ayılmanın daha hızlı olduğu desfluran anestezisi kullanımına son verilmiştir.

1700 konutun ürettiği emisyona eşdeğer

Bu anestezik formülün sadece İskoçya’da 1700 evin bir yılda ürettiği emisyona eşdeğer olduğuna dikkat çekilerek, desfluranın küresel ısınmaya karbondioksitten 2 bin 500 kat daha fazla katkı sağladığına değinildi.

İskoçya’da görev yapan anestezi uzmanı Kenneth Barker’ın yorumlarına da yer verilen haberde Barker, yıllardır kullandıkları anestezinin bu kadar israf olduğunu bilmediklerini belirterek, şunları söyledi:

2017’de sadece bir günde kullandığımız desfluran, 670 mil (yaklaşık 1100 kilometre) sürerken ürettiğim emisyonlara eşdeğer.

“Hoş bir gelişme”

Barker, çevreye bu kadar zararlı bir yöntemin kullanımının yasaklanmasının da sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık’ta kullanılan desfluran, 11.000 hanenin emisyonuna eşit

İngiltere ve Galler’de anestezi yönetimine getirilen ve bazı hastanelerin kullanımını durduran yasak, 2024’te Birleşik Krallık genelinde yürürlüğe girecek. Kullanım sadece özel durumlarda yapılacak.

Ulusal Sağlık Servisi (NHS) bilgilerine göre İngiltere’de 2020 yılında kullanılan anestezik gazlardan biri olan desfluranın etkisi 11.000 hanenin ürettiği emisyona eşit.

anestezik gaz oranı

Küresel ısınmaya karbondioksitten 130 kat daha fazla katkıda bulunan sevofluran, ülkedeki birçok hastanede desfluran yerine kullanılıyor. Ancak bu gaz yerine gaz içermeyen, daha çevreci anestezi yöntemlerinin kullanılması planlanmaktadır.

Anestezik gazlar, NHS’nin karbon ayak izinin yalnızca yüzde 2 ila 5’ini oluşturur. NHS’nin sıfır emisyon stratejisi kapsamında çevre dostu aydınlatma ve ısıtma sistemleri, çevre dostu araç, ilaç ve ekipmanların yanı sıra çevre dostu tıbbi gazların kullanılması amaçlanmaktadır.

Gözden kaçırma 2035 araştırması: Dünya nüfusunun yarısından fazlası obezite riski altında Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu