Haber

BM: 2022’de 150.000’den Fazla Güney Sudanlı Mülteci Evlerine Döndü

JUBA, 4 Şubat (Xinhua) — Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Cuma günü, 151.256 Güney Sudanlı mültecinin 2022’de, Sudan’da nispeten güvenli bir ortamda kendi istekleriyle evlerine döndüğünü bildirdi.

UNHCR, yeniden canlanan barış anlaşmasının imzalandığı Ekim 2018 ile 31 Aralık 2022 arasında 627.028 mültecinin evlerine döndüğünü söyledi.

UNHCR, Güney Sudan’ın başkenti Juba’da yayınlanan geri dönüşlerle ilgili son güncellemesinde, “Yaklaşık 6.845 Güney Sudanlı mültecinin Aralık 2022’de geri döndüğü bildirildi. Bu, Kasım 2022’de kaydedilen geri dönüşlerle karşılaştırıldığında önemli bir artış.”

BM ajansı, evlerine dönen mülteci sayısındaki artışın, ülkenin bazı bölgelerinde güvenliğin artması ve mültecilerin Güney Sudan’a kendiliğinden dönüşlerine güvenli erişim nedeniyle olduğunu söyledi.

UNHCR, geri dönenlerle, sığındıkları ülkeyi terk etme nedenlerine ilişkin derinlemesine bir anket gerçekleştirdi. Anket ülke çapında hanehalkı düzeyinde gerçekleştirilmiştir. BMMYK’ye göre, geri dönenlerin yüzde 20’si temel hizmetlere erişim eksikliğini, yüzde altısı istihdam ve geçim kaynaklarının eksikliğini ve yüzde dördü bunun nedeni olarak güvencesizliği gösterdi.

Ankete göre, geri dönenlerin yüzde 12’si Güney Sudan’daki güvenlik durumunun iyileşmesini ve aile üyeleriyle yeniden bir araya gelme arzusunu eve dönme nedeni olarak gösterirken, yüzde biri mülklerinin kontrolünü ve bakımını gösterdi.

BMMYK ve ortakları, üç ayda bir, önemli bilgi kaynakları görüşmeleri, odak grup görüşmeleri ve ortak izleme raporları yoluyla mülteci dönüşleri hakkında bilgi toplamaktadır.

UNHCR’ye göre, Doğu Afrika bölgesinde Güney Sudan’dan iki milyondan fazla mülteci var. Güney Sudan’da ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısı 1,7 milyon.

haberyatagan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu