Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken ve Lavrov görüşmesinin sadece bir karşılaşma olduğunu iddia etti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Yeni Delhi’de yaptığı görüşmenin kısa sürdüğünü ancak Rusya’nın bu görüşmeyi genişletmeye çalıştığını iddia etti.

Blinken’in Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Zirvesi marjında ​​Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşmesi Washington’da tartışma yarattı.

İki bakanın Ukrayna savaşından bu yana ilk kez görüşmesi günlük basın toplantısında gündeme geldi.

Blinken’in Lavrov ile görüşme nedeni sorulduğunda ABD Dışişleri Bakanı Ned Price şu yanıtı verdi:

“Rus mevkidaşlarımızın bunu büyütmeye çalıştıklarını biliyorum ama bize iletilmesi gereken nokta, bunun sadece kısa bir karşılaşma olduğu. Uzun bir ikili görüşme ya da uzun bir oturma toplantısı değildi. Ama daha genel olarak , bizim çıkarımıza olanı açıkça ifade ettiği için özür dileyecek. Biz ilgilenmiyoruz.”

Blinken’in Lavrov’a üç mesaj ilettiğini belirten Price, Rusya’nın Yeni Stratejik Silahları Azaltma Anlaşması’nı (START) askıya almasının ABD ve dünya için endişe verici olduğunu, Rusya’da tutuklu bulunan ABD vatandaşı Paul Whelan’ın serbest bırakılması ve ABD’nin serbest bırakılmasını söyledi. . Mesajların Türkiye’nin Ukrayna’yı desteklemeye kararlı olduğunun ifade edildiğini belirtti.

Price, Blinken’in mevkidaşına “Ukrayna kadar bu savaşın bitmesini isteyen kimse yok. Biz bu konuda Ukrayna’nın yanındayız ve dileğimiz bu savaşın bitmesini ve bu çabaları desteklemeye hazırız” dediğini kaydetti.

Gürcistan’ın “yabancı ülke lobicisi” tasarısına tepkiler

Toplantıda Gürcistan Parlamentosu’nda görüşülen ve bağışlarının yüzde 20’den fazlasını yurt dışından alan sivil toplum kuruluşlarına “yabancı ülke lobicisi” statüsü verilmesini öneren yasa tasarısına Price tepki gösterdi.

Sözcü, “Gürcistan’ın siyasi sistemindeki süreç devam ediyor, ancak çıkarılan yabancı lobicilik yasası bizi derinden rahatsız ediyor çünkü bu yasa, daha iyi bir ülke inşa etmeye tamamen kendini adamış Gürcistan’ın bağımsız seslerini ve vatandaşlarını damgalayacak ve susturacak. ifade özgürlüğü ve demokrasi için olası sonuçlardan derin endişe duyuyoruz.” söz konusu.

Bu konudaki rahatsızlıklarını Gürcü makamlarına hem alenen hem de özel olarak ilettiklerini belirten Price, “Bu yasa tasarısına oy veren herkes Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik geleceğini potansiyel olarak tehlikeye atmaktan sorumlu olacaktır. Gürcü halkının onlarca yıldır dile getirdikleri, kendileri için belirledikleri gelecekle tutarlı değil.” terimleri kullandı.

kiziltepe-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu